Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

Обережно хвороба Лайма!

Дата: 12.07.2019 14:36
Кількість переглядів: 637

В Україні з настанням тепла зафіксовано чимало людей, які підчепили хворобу Лайма, також відому під назвою бореліоз, переносниками якої є кліщі.

    • небезпечна хвороба Лайма (бореліоз)?

        Інфекційна хвороба передається людині під час присмоктування чорноногих кліщів до шкіри. Активність нападів припадає на квітень-травень та серпень-вересень.

Кліщів менше на природі в сонячну спекотну погоду та більше – в прохолодну та похмуру. Окрім цього, мізерні комахи можуть потрапити у вашу оселю навіть разом з букетом квітів чи домашніми улюбленцями.

Хворобу Лайма спричинюють борелії, яких переносять виключно кліщі. Зараження відбувається, коли комаха впорскує слину в ранку. Щороку в Україні фіксують до 1500 випадків зараження на бореліоз.

        За 6 місяці 2019 року в Хмельницькій області зареєстровано 43 випадки хвороби Лайма ( по 15 випадків в мм.Хмельницький та Кам'янець-Подільський, 4 – Ізяславський район, 3 - Кам»янець-Подільський район, по 1 випадку в Білогірському, Городоцькому,  Дунаєвецькому, Хмельницькому, Шепетівському та  Красилівському районах ). За аналогічний період 2018р. було 35 випадків (14 – м.Хмельницький, 13 - м.Кам'янець-Подільський, 3 – в Дунаєвецькому районі, 2 – в Городоцькому та по одному випадку в Віньковецькому, Летичівському та Ізяславському районах).

      За 2018 рік було зареєстровано  – 181 випадок хвороби Лайма (не було зареєстровано випадків хвороби Лайма в Волочиському, Красилівському, Славутському, Старосинявському, Теофіпольському та Шепетівському районах), а найбільше було випадків в м.Кам'янець-Подільському – 62, м.Хмельницький – 59, Дунаєвецькому районі – 17.

       Вперше в Красилівському районі зареєстровано хворобу Лайма, захворів хлопчик 11 років, житель с.Яворівці. Діагноз було встановлено на основі аналізу сироватки  крові на наявність імуноглобулінів М та G до  Borrelia, які  свідчать про інфікованість людини та давність інфікування. При консультації лікарем-інфекціоністом встановлено діагноз хвороба Лайма і призначено лікування. На даний момент хлопчик пролікований, здоровий.

       Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються через 1–30 днів (в середньому через 7 днів) після укусу кліща та характеризується типовим ураженням шкіри у вигляді ізольованої мігруючої еритеми у місці укусу. У близько 1/3 випадків еритема не розвивається, що значно ускладнює своєчасну діагностику та лікування.

На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється (мігрує), а центр — блідне. У деяких випадках мігруюча еритема може являти суцільне однорідне червоне тіло. Як правило, мігруюча еритема — безболісний та несверблячий елемент. Місцева гіпертермія шкіри виникає рідко. Загальний стан хворого порушується рідко.

       Без лікування мігруюча еритема зберігається близько 2–3 тиж. У 1/осіб захворювання самостійно завершується на цьому етапі, а у 2/3 переходить на наступний — у ранню дисеміновану стадію.

       Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись "букетом" серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

Хвороба Лайма лікується антибіотиками, курс триває від 2 тижнів до 1 місяця, і це за умови, що у вас рання стадія.

      Завдяки санітарно-освітній роботі, як по телебаченню так і в місцевих газетах неодноразово друкувалися статті про хворобу Лайма люди все частіше звертаються за медичною допомогою з приводу укусів кліщів, а також хочуть проводити дослідження видаленого кліща, яке проводиться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12.  Контактний телефон лабораторії: 67 - 29  -   70.

 

 

 Для доставки матеріалу (кліща) до лабораторії його необхідно помістити в скляну або пластикову пробірку з вологим середовищем (вата). Доставка може здійснюватись власними силами або звернутись по телефону до Красилівського відділення   ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" за адресою: м. Красилів, вул. Грушевського,100, телефон 4-28-64.

        За 6 місяців 2019р. в Красилівському районі з приводу укусів кліщів звернулось 29 осіб, 7 з них проводили дослідження кліща, в одному випадку кліщ був інфікований і жінці було призначено профілактичне лікування.

      Працівниками Красилівського районного лабораторного відділення Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я

України» з метою проведення заходів, щодо соціально-гігієнічного моніторингу на поширеність кліщів на території району в травні місяці проводились моніторингові обстеження території дошкільних закладів №1 «Веселка» та №4 «Сонечко» м.Красилів, двічі було обстежено територію цих садочків, кліщів не було виявлено, а також обстежувались території населених пунктів сіл Чернелівка, Воскодавинці, Яворівці, де було зібрано 154 кліща, які були направлені в лабораторію ОНІ. При бактеріологічному дослідженні кліщів, збудників ОНІ не виділено. При серологічному дослідженні суспензії кліщів РНГА з еритроцитарним туляремійним імуноглобуліновим діагностикумом – негативна, методом ПЛР виявлено фрагменти НК Borrelia burgdorferi в селах Чепелівка та Воскодавинці, це  свідчить про те, що дані населені пункти є неблагополучні щодо хвороби Лайма.

 

БЕРЕЖІТЬ ВЛАСНЕ ЗДОРОВЯ ТА ЗДОРОВЯ СВОЇХ БЛИЗЬКИХ

 

 

Лікар-епідеміолог  Красилівського районного

лабораторного відділення ДУ “Хмельницький

обласний лабораторний центр Міністерства

охорони здоров’я України”                                                     Качан С.П.   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь