Красилівська міська територіальна громада

Красилівська міська рада Хмельницької області

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 27.01.2020 10:10
Кількість переглядів: 414

Щорічно 27 січня в Україні та у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який був встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН № 60/7 від 1 листопада 2005 року. Цей день вшановує пам'ять про жертв геноциду організованого нацистами та їхніми колаборантами, внаслідок якого загинуло за приблизними підрахунками 6 мільйонів євреїв, 200 тис. ромів, 250 тис. ментально та фізично недієздатних осіб та інші верстви населення. Резолюція приурочила день вшанування жертв Голокосту до дати звільнення військами 1-го Українського фронту найбільшого нацистського концентраційного табору смерті Аушвіц-Біркенау (польська назва - Освенцім) – це відбулося 27 січня 1945 року. Тільки тут, в 70 км від Кракова, із 1941-го по 1945-й - було вбито більше 1,4 млн осіб, з яких 1,1 млн були євреями. Цей табір вважають одним із головних символів Голокосту.

Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

За роки Другої світової війни Голокост досяг неймовірного розмаху. Офіційно визнано, що біля 6-ти мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, із них - 1,5 млн. дітей. Із загальних 6-ти мільйонів страчених представників єврейської національності – біля 2,5 мільйонів загинули на території колишнього Радянського Союзу, у тому числі в Україні – понад 1,5 млн. чол. Знищення євреїв, циган, та інших верств (осіб із інвалідністю, душевнохворих тощо) в Україні було систематичним. Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000 жертв, Богданівка Одеської області – понад 40 000 людей, Дрогобицький Яр (Харків) – близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного –понад 17 000 жертв, та сотні і сотні інших Братських та Одиноких могил жертв нацизму. У Галиччині загалом загинуло 610 000 євреїв. Також холоне кров у жилах від злочинів нацистів на теренах нашої області. Нелюди із символами свастики живими замурували понад 2,3 тис. євреїв у Дем’янковецьких фосфоритних шахтах, понад тисячу розстріляли під Чаньківським лісом, більше 600 чоловік живими засипали землею в льосі на Дунавеччині. Майже 1,6 тис. євреїв розстріляно у Віньківцях. 30 тис. євреїв Поділля, Угорщини, Чехословаччини розстріляні у Кам’янці-Подільському. Понад 20 тис. безневинних мирних громадян, серед яких була велика кількість євреїв, розстріляні і закатовані у Старокостянтинові. Наприкінці 1942 р. на єврейське кладовище у м. Кам’янці-Подільському нацисти звезли з країн Західної Європи дітей віком 4–8 років, і, розстрілявши, поховали їх у спільній могилі, де покояться 500 діточок. У Красилівському районі є три Братські могили жертв нацизму: у Манівецькому лісі і на узліссі та на Росолівецькому полі. Там знаходяться загалом останки п’яти тисяч людей, переважно єврейської національності, розстріляних нацистськими нелюдами у 1942 році.

Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей. Пам'ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що таять в собі тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобію та расизм.

Цього дня ми схиляємо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності – свобода, гуманізм, мир та злагода – завжди панували на нашій землі. Подібні жахи на нашій планеті ніколи більше не повинні повторитися !

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь